Mesurant un edifici amb un llapis

Objectiu

Si fossis la persona que veus a l'applet següent, com t'ho faries per a mesurar l'edifici? (continua llegint després de l'applet per a veure més detalls)

Context

La persona que hi ha al carrer vol mesurar l'edifici i compta amb un llapis. Per motius de l'aplicació web, la mida d'aquest llapis és molt gran (com si fos un llistó) per a que el pugueu manipular més fàcilment a l'applet. A part, la persona disposa d'una cinta mètrica de quatre metres per a fer mesures. Imagina't que estàs en una situació real, per tant has de decidir tu quines dades usaries i com les obtindries d'una forma realista. Per exemple, no pots comptar amb moure l'edifici. En aquesta ocasió, a més, tampoc pocs comptar amb les ombres ja que no estan totes visibles ni mesurables donada l'hora del dia.

Preguntes

  1. Quines dades creus doncs que et calen per a saber l'alçada de l'edifici?
  2. Com les obtindries?
  3. Quin raonament seguiries per a calcular l'alçada en si?

...i recorda:

Pots manipular l'applet per a:
  • moure objectes (sempre que sigui realista)
  • prendre les mides que vulguis (sempre que justifiquis com les obtindries a la realitat); 1 unitat de longitud de l'applet correspon a 1 metre de la realitat
  • crear els elements necessaris per expressar el teu raonament.
Per exemple, pots mesurar l'alçada real de l'edifici a l'applet i comprovar si amb el teu raonament has obtingut un resultat correcte.