Symmetrie onderzoeken

Terug naar school...

Onderaan zie je een punt A dat gespiegeld werd om het beeld A' te creëren. Opdracht 1 Versleep met de muis het punt A langs de rand van de bloem. Noteer je observaties. Tip: Klik op de knop Verwijder Spoor om het spoor te verwijderen en start opnieuw.

Opdracht 2 Hoeveel symmetrieasssen heeft deze bloem? Tip: Versleep de groene punten om de positie van de spiegelas te wijzigen. Herhaal daarna stap 1 voor elke positie van de lijn.

Instructies

Leer hoe je de zelf deze constructie kunt opbouwen.
1. Zorg dat je eerst de afbeelding van de gele bloem op je computer opslaat voor je de constructie start.
2.Toolbar Image Creëer een nieuw punt A.
3.Toolbar ImageConstrueer een spiegelas door twee nieuwe punten.
4.Toolbar ImageSpiegel het punt A t.o.v. de rechte.
5.Toolbar ImageCreëer een lijnstuk tussen punt A en zijn beeld A’.
6.Toolbar ImageZet het Spoor aan voor punten A en A′. Opmerking: Wanneer je punt A versleept, laat het een spoor na in het  Tekenvenster.
7.Toolbar ImageVersleep punt A om een spoor te tekenen. Tip: Het menu item Scherm vernieuwen in het menu  Beeld verwijdert elk spoor.

Probeer het zelf...

Instructies (vervolg)

Leer hoe je de figuur kunt heropbouwen om het begrip symmetrie te verkennen.
8.Toolbar ImageVoeg de figuur van de gele bloem in in het  Tekenvenster.
9.Toolbar ImagePas de positie van de figuur aan met de knop Verplaatsen.
10.Toolbar ImageStel de afbeelding in als Achtergrondafbeelding via de tab Basis van het  Eigenschappenvenster ( Opmaakwerkbalk).
11.Toolbar ImageVerminder de Ondoorschijnendheid van de afbeelding in de tab Kleur van het   Eigenschappenvenster ( Opmaakwerkbalk).
Tip: Een achtergrondafbeelding kan je het niet meer selecteren in het Tekenvenster. Kijk naar de opties voor achtergrondafbeeldingen voor meer informatie.