Vectoren in het 3D-tekenvenster

Onderwerp:
Vectoren

Vetoren in het 3D tekenvenster

In dit werkblad leer je
  • ruimtevectoren definiëren in het 3D tekenvenster
  • bewerkingen uitvoeren met ruimtevectoren

Leer eerst enkele basisvaardigheden van GeoGebra

Een introductie in het gebruiken van het 3D tekenvenster krijg je in de Ruimtemeetkunde Snelgids. Wil je meer weten dan kan je het overzicht van alle knoppen doornemen in de handleiding. Zorg dat je bij het leren de volgende knoppen hebt leren kennen: Toolbar Image en Toolbar Image. Als de tijd nipt wordt, kan je ook gewoon in dit werkblad verder lezen.

Het volgende applet leer je maken

Verken de stapsgewijs de opbouw van onderstaand applet met de knoppen van de navigatiebalk.

Stappenplan

Volg het stappenplan om het bestand op te bouwen in onderstaand scherm.
Toolbar Image Selecteer de knop Nieuw Punt en klik op de oorsprong om het punt A te creëren. Selecteer het icoon Eigenschappen (het wieltje) op de Opmaakwerkbalk en verander de naam van het punt in O. Alternatief: Typ het commando O = (0, 0, 0) in de invoerbalk. Alternatief om de naam te veranderen: Klik met je rechtermuisknop op het punt A en selecteer Naam wijzigen.
Typ het commando A = (3, 3, 1) in de invoerbalk om het punt A te creëren.
Typ het commando B = (-1, -2,1) in de invoerbalk om het punt B te creëren.
Toolbar ImageTyp het commando a = Vector[O, A] in de invoerbalk om de vector te creëren tussen de punten O en A. Opmerking: GeoGebra gebruikt standaard kleine letters voor vectoren en hoofdletters voor punten. Alternatief 1: Typ het commando a = A om de puntvector te creëren die overeenkomt met het punt A. Alternatief 2: Selecteer de knop Vector tussen twee punten en klik achtereenvolgens op de punten O en A.
Typ in de invoerbalk het commando b = B om de vector b te creëren.
Typ in de invoerbalk het commando a + b om beide vectoren op te tellen.
Typ in de invoerbalk het commando P = u om een punt P te creëren op het eindpunt van de somvector u.
Toolbar Image Selecteer de knop Veelhoek en klik achtereenvolgens op de punten O, A, P, B en nogmaals op O om het parallellogram OAPB te construeren.
Je kunt de grootte van de punten, de lijnstijl van de lijnstukken en de kleur en de lijndikte van het parallellogram aanpassen. Open eerst  de opmaakwerkbalk en klik op een object dat je wil aanpassen. In de opmaakwerkbalk vind je een aantal eigenschappen die je kunt wijzigen. Wil je meer opties, klik dan in de opmaakwerkbalk op de knop Toolbar Image met het wieltje om het eigenschappenvenster te openen. Versleep de punten A en B en zie hoe de vectorsom mee verandert.

Maak het nu zelf...

Lukt het niet, bekijk dan de opbouw in volgend filmpje gemaakt in de offline ggb versie

Je kunt het filmpje in een grotere schermweergave bekijken op rechten in de ruimte