Tko je bio Eratosten?

Image
Eratosten se rodio na prostoru današnje Libije, tadašnje grčke kolonije Cirene, 276.g.pr.Kr. Kao mladić putuje u Atenu kako bi učio i istraživao, te je po povratku kući zbog svojih studija bio toliko poznat da ga grčki vladar Egipta šalje u Aleksandiju kako bi podučavao njegovog sina. Kada je napunio 40 godina preuzima mjesto predstojnika Aleksandrijske knjižnice.
Image
Prijatelji iz knjižnice zvali su ga Penthatlos, što u prijevodu označava sportaša koji se natječe u pet disciplina. Bilo je to prikladno ime za učenjaka koji je bio odličan u mnogim poljima; bio je knjižničar, povjesničar, geograf, pjesnik, astronom i matematičar. Većina njegovih zapisa je izgubljena, no drugi učenjaci su prepisali njegova djela i izvješćivali o njegovu iscrpnom radu.

Proučavanje Zemlje

Eratostena se smatra ocem geografije i samu riječ geografija je skovao upravo on. Osim toga, osmislio je sustav zemaljskih dužina i širina te izradio kartu poznatog svijeta (slika dolje), izmislio je algoritam za izračunavanje prostih brojeva (Eratostenovo sito), prvi je (s iznenađujućom preciznošću) izračunao nagib osi Zemlje, izračunao je udaljenost od Zemlje do Sunca i Mjeseca (manje precizno), izradio je katalog od 675 zvijezda i kalendar prijestupnih godina, te postavio temelje kronologije.
rekonstrukcija Eratostenove karte svijeta
rekonstrukcija Eratostenove karte svijeta