Omgeschreven cirkel van een driehoek

Opgave

Teken een driehoek met als hoekpunten A, B, C en construeer zijn omgeschreven cirkel.

Verken de uitgewerkte constructie

Versleep de hoekpunten van de driehoek en kijk hoe de constructie verandert.

Kijk naar het instructiefilmpje

Maak nu zelf de constructie

Constructiestappen

1.Toolbar ImageKlik op de knop Veelhoek in de knoppenbalk. Klik nu drie keer in tegenwijzerzin in het Tekenvenster om de hoekpunten AB, en C te creëren. Sluit de driehoek door nogmaals op het punt A te klikken.
2.Toolbar ImageSelecteer de knop Middelloodlijn en construeer twee middelloodlijnen door achtereenvolgens op twee zijden van de driehoek te klikken.
Tip: Wanneer een knop niet standaard getoond wordt in de knoppenbalk, kan je ze opzoeken in de rolmenu's van de knoppenbalk.
3.Toolbar ImageMet de knop Snijpunt(en) kan je achtereenvolgens op de middelloodlijnen klikken om het middelpunt van de omgeschreven cirkel te bepalen.
Tip: Standaard krijgt dit snijpunt als naam.
4.Toolbar ImageSelecteer de knop Cirkel met middelpunt door punt. Klik eerst op het middelpunt D, daarna op een van de hoekpunten van de driehoek om de omgeschreven cirkel te creëren.
5.Toolbar Image Met de knop Verplaatsen kan je nu met de muis de hoekpunten van de driehoek verslepen - je constructie verandert mee terwijl je ze versleept.
Toolbar ImageTip: Om de hele constructie te verplaatsen binnen het Tekenvenster, selecteer de knopl Tekenvenster verplaatsen en versleep het tekenvenster.