Tweede bezoek

Beslissende inspiratie

In 1936 bezoekt Escher het Alhambra voor de tweede keer en nu zal zijn bezoek wel zijn sporen nalaten in zijn werk. Escher is ondertussen getrouwd en samen met zijn vrouw verblijft hij drie dagen in Granada. In zijn schetsboek kan je zien welke motieven hij uitkiest en wat hem boeit.
De twee motieven op de bovenste rij zijn geometrisch identiek opgebouwd, maar de inkleuring verschilt. Het inkleuren in verticale of schuine kleurpanden geeft de tekening een totaal andere dynamiek.

Wat hem in de onderste rij boeit is de verhouding tussen voorgrond en achtergrond. Is wit gewoon de achtergrondkleur, of zijn er ook witte motieven?

Vlakverdelingen vormen hierna een belangrijk thema in Eschers werk. In deze tekeningen staat dynamiek steeds centraal, net als de meerdere lagen waarin je ze kunt bekijken.
De twee motieven op de bovenste rij zijn geometrisch identiek opgebouwd, maar de inkleuring verschilt. Het inkleuren in verticale of schuine kleurpanden geeft de tekening een totaal andere dynamiek. Wat hem in de onderste rij boeit is de verhouding tussen voorgrond en achtergrond. Is wit gewoon de achtergrondkleur, of zijn er ook witte motieven? Vlakverdelingen vormen hierna een belangrijk thema in Eschers werk. In deze tekeningen staat dynamiek steeds centraal, net als de meerdere lagen waarin je ze kunt bekijken.