Geogebra

Tekijä:
P Porras

Yleistä

Geometria on todella konkreettinen asia, joten siihen löytyy ympäristöstä paljon hyviä toiminnallisia esimerkkejä. Seuraavissa pykälissä on muutamia ideoita aiheeseen liittyen. Tässä pykälässä esitellään GeoGebra-ohjemisto, jolla voidaan helposti havainnollistaa geometrian lainalaisuuksia. Geogebra on ilmainen ohjelmisto, johon ei välttämättä tarvitse edes kirjautua. Kirjautuminen on tarpeen vain, jos haluaa tallettaa omat appletit. Geogebrasta löytyy sovellukset älypuhelimille, tableteilla sekä pöytäkoneille. Ohjelman käyttäminen verkkoselaimessa on ihan yhtä helppoa kuin sovellustenkin avulla. Alla olevat kuvat on otettu selainversiosta. Älypuhelin- ja tablettiversiot (myös ipad) saattavat ulkonäöllisesti hieman erota, mutta kaikki vastaavat ominaisuudet löytyvät kyllä.
Image
Image
Erityisesti "Lähetä (export) kuva" voi olla käytännöllinen oppilaiden kanssa. Tämän avulla oppilas voi ottaa ratkaisustaan kuvan ja tallettaa itselleen. Alla olevassa kuvassa on esitetty piirtotyökalut. Jokaisen kuvan alla on lisää vaihtoehtoja, joten tutki rohkeasti, mitä löytyy mistäkin.
Image
Jenni Räsänen on tehnyt hienoa materiaalia geogebran käytöstä. Geogebra opetuksessa -täydennyskoulutus on kirja, jossa on ohjeistusta. Jenni Räsänen on tehnyt myös hienoja videoita Geogebran hyödyntämisestä. Vaikka videot on tehty vanhemmalla versiolla, niin ominaisuudet löytyvät kyllä uudemmistakin versioista. Geogebran aloittaminen on helppoa katsomalla video Piirtoalue ja perustyökalut.