Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Razred

QQplot en normaliteit (klassen met klassenmiddens)

histogram en normale dichtheidskromme

  • Versleep vrij de groene punten en bepaal de frequenties van de twaalf klassen in een histogram of kies voor een normale, een linksscheve of een rechtsscheve verdeling.
  • Bovenop het histogram staat de grafiek van de normale dichtheidsfunctie, volgens het gemiddelde en de standaardafwijking van de gecreëerde waarden.
  • Door het histogram en de grafiek te vergelijken, kan je beoordelen of de gecreëerde waarden al dan niet normaal verdeeld zijn.

QQplot

In een QQ-plot kan je meer gedetailleerd de normaliteit van een groep waarnemingsgetallen nagaan. Hierin vergelijk je steekproefwaarden met de verwachte waarden van een normale verdeling. steekproef:
  • Op de horizontale as zet je de genormaliseerde steekproefwaarden uit. Voor elk klassenmidden x bereken je de z-score als
normale verdeling:
  • Bij het berekenen van kwartielen verdeel je het aantal waarden in 4. Bij een steekproef met n waarden werk je met n kwantielen.
  • Op de verticale as zet je voor de standaardnormale verdeling (gem. = 0 en st.afw. = 1) de z-scores uit voor de waarden van x die de oppervlakte onder de dichtheidskromme verdelen in gelijke delen die telkens e zijn van de totale oppervlakte onder die kromme.
beoordeling QQplot: Benaderen de waarden in het plot een rechte, dan kan je besluiten dat de steekproef normaal verdeeld is.

Waarom staan de waarden in de QQplot in groepjes verticaal gerangschikt?